Ryby i ich podział

Rozważając kupno ryb, warto zapoznać się z ich podziałem.

Możemy wyróżnic następujący podział ryb:

 

ryby słodkowodne: karp, pstrąg, karaś, płoć, lin, sandacz, jesiotr, brzana

ryby morskie: makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, szprot, dorsz, halibut

ryby tłuste: łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, śledź, węgorz, szprot, sardynka

ryby średnio-tłuste: karp, pstrąg, karmazyn, turbot

ryby chude: lin, sola, dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, szczupak, mintaj, kergulena, miruna, panga, płoć, leszcz, płastuga, dorada, flądra

 

W skali roku średnio na jednego mieszkańca naszego kraju przypada zaledwie 13 kg zjedzonych ryb.

Porównując inne kraje (Czechy czy Niemcy) nasz wynik jest podobny. Polska gorzej wypada na tle Litwinów, Francuzów, Hiszpanów, którzy spożywają 30-50kg/ rocznie na osobę. Rekordy bije Portugalia gdzie spożycie ryb zaczyna się od 50kg na mieszkańca.